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REVENUE LEGAL COUNSEL 
Post Office Box 1272, Room 2380 

Little Rock, Arkansas 72203-1272 

Phone: (501) 682-7030 
Fax: (501) 682-7599 

 http://www.dfa.arkansas.gov 

 

 

 

February 4, 2020 

 

VIA U.S. MAIL  

 

 

 

 

 

Re: Legal Opinion No. 20200128 

 

Dear  

 

 This is in response to your request for legal opinion set out in your email of December 

10, 2018 to Mr. Greg Ivester.  I apologize for the delay in responding to that request. 

  

Your email explained that  (“Taxpayer”) has entered into a 

construction contract to install bridges and perform interstate highway widening for the Arkansas 

Department of Transportation.  The items Taxpayer contemplates purchasing for that 

construction project includes steel girders, rebar, cement, aggregates, MSE wall panels, precast 

concrete barriers, and steel casings. Your email requested the issuance of a legal opinion 

regarding the Taxpayer’s state and local sales and use tax obligations to suppliers and service 

providers on this project.   

 

Response 

  

Two questions are presented for opinion response. First you question whether Taxpayer 

may claim a rebate pursuant to the provisions of Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-21.1 and 

Arkansas Code Annotated §§ 26-52-427 and 26-53-138.  Second, you ask whether Taxpayer 

qualifies for a rebate of local sales and use tax under Gross Receipts Tax Rule GR-92 and Use 

Tax Rule UT-10. As more fully explained below, rebates may be claimed under Ark. Code Ann.    

§§ 26-5-247 and 26-53-138 only if the proper conditions are present and rebates are available to 

Taxpayer under GR-92 & UT-10 for local tax paid on single transactions of more than $2,500.00  

 

 Arkansas law imposes sales and use tax on all sales or purchases of tangible personal 

property and selected services unless a specific tax exemption is available.  Arkansas Code 

Annotated § 26-52-307 addresses sales to construction contractors and provides: 
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Sales of services … and tangible personal property, including materials, supplies, 

and equipment, made to contractors who use them in the performance of any 

contract are declared to be sales to consumers or users and not sales for resale. 

 

Accordingly, a construction contractor is required to pay Arkansas state and local sales and use 

taxes on all tangible personal property and taxable services purchased for use in fulfilling a 

contract.  The tax should be paid by the construction contractor to the retailer selling the property 

or service at the time of the sale.  

 

 The language of Ark. Code Ann. §§ 26-52-427 and 26-53-138 are essentially the same.  

Arkansas Code Annotated § 26-52-427 states in pertinent part: 

 

(a) A contractor that purchases tangible personal property which becomes a 

recognizable part of a completed structure or improvement to real property and 

which is purchased for use or consumption in the performance of construction 

contracts shall be entitled to a rebate on any additional gross receipts tax or 

compensating use tax levied by the state or any city or county if: 

 

(1) The construction contract for which the tangible personal property 

was purchased is entered into prior to the effective date of the levy 

of the additional state, city, or county gross receipts tax or 

compensating use tax; and 

 

(2) The contractor paid the additional gross receipts or compensating use 

tax to the seller. 

 

    *** 

 

(c) The rebate provided by this section shall apply to tangible personal 

property purchased within five (5) years from the effective date of the levy 

of the additional state, city, or county gross receipts tax or compensating 

use tax. 

 

(d)  The rebate provided by this section shall not apply to cost-plus contracts 

which allow the contractor to pass any additional tax on to the principal as 

a part of the contractor’s costs. 

 

*** 

 

Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-21.1 was promulgated to administer the provisions of 

Ark. Code Ann. § 26-52-427 and contains the same requirements as outlined in the language 

quoted above.   

 

 Both Ark. Code Ann. §§ 26-52-427 and 26-53-138 were enacted to address the situation 

where state or local sales and use tax increases occur after a construction contract is executed.  

These provisions of state law allow a construction contractor to claim a rebate of additional sales 
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or use tax paid as a result of a tax rate increase, provided certain conditions are met.  Without 

this rebate, a construction contractor would be obligated to perform work for the contract price 

without the opportunity to recoup the increased taxes paid on its purchases.  The rebate is 

available if the tax increase was not effective at the time the construction contract was executed, 

the contractor paid the additional tax to its vendor, the property or service was purchased within 

five (5) years of the date of the tax increase, and the contract is not a cost-plus contract. 

 

 The most recent Arkansas state sales and use tax increase resulted from the adoption of 

Amendment 91 to the Arkansas Constitution and was effective on and after July 1, 2013.  

Accordingly, the provisions of Ark. Code Ann. §§ 26-52-427 and 26-53-138 are currently 

inapplicable for state sales and use taxes paid by a construction contractor since more than five 

(5) years has elapsed since the last tax increase.   

 

 The availability of this rebate for local tax is determined based on the terms of the 

contract and the date the local tax was enacted.  As explained above, the local tax increase must 

have occurred after the contract was executed, the contractor must demonstrate that it paid the 

tax to the seller, the purchase must have occurred within five (5) years of the date of the tax 

increase, and the contract must not be a cost-plus contract.  No facts were presented with your 

opinion request regard a specific local tax or the contract terms so a definite legal opinion cannot 

be provided.  

 

 Next you quote language from Arkansas Compensating Use Tax Rule UT-10 and 

question whether a rebate of local sales and use tax would be available to the Taxpayer.  The 

specific language of UT-10 you cite reads as follows: 

 

E. REBATES. 

 

*** 

 

2. As of January 1, 2008, local caps on single transactions no longer 

apply.  Contractors may be eligible for a rebate or refund of the 

additional local tax paid on qualifying purchases on invoices 

exceeding $2,500.00.  Contractors should pay the full tax on the 

purchase of materials and follow the rebate procedures provided in 

Ark. Code Ann. § 26-52-523 and GR-92. 

 

As further explained below, Taxpayer is entitled to a rebate of local sales and use tax on 

purchases exceeding $2,500 by following the procedure outlined in Arkansas Gross Receipts Tax 

Rule GR-92. 

 

 Prior to January 1, 2008, Arkansas law provide a cap on the amount of local sales taxes 

collected on a single transaction. This local tax cap was accomplished by the vendor collecting 

the local sales or use tax only on the first $2,500 of the purchase price of a single transaction.  

That local tax cap administered by the vendor was repealed by the 2007 Arkansas General 

Assembly and replaced with a rebate administered by this agency. 
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Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-92 was promulgated by this agency to administer the 

local tax rebate enacted by Ark. Code Ann. § 26-52-523.  Rule GR-92 states: 

GR-92. REBATES FOR QUALIFYING PURCHASES: 

A. DEFINITIONS. 

1. “Qualifying purchase” means a purchase of tangible personal property or a 

taxable service: 

a. For which the purchaser may take a business expense deduction 

pursuant to 26 U.S.C. § 162, as in effect on January 1, 2007; 

b. For which the purchaser may take a depreciation deduction 

pursuant to 26 U.S.C. § 167, as in effect on January 1, 2007; 

 

*** 

2. “Single transaction” means any sale of tangible personal property or a 

taxable service reflected on a single invoice, receipt, or statement for 

which an aggregate sale or use tax amount has been reported and remitted 

to the state for a single local taxing jurisdiction. 

 

B. GENERALLY. 

 

1. A purchaser that pays any municipal sales or use tax in excess of the tax 

due on the first $2,500.00 of gross receipts or gross proceeds from a 

qualifying purchase of tangible personal property or a taxable service in a 

single transaction is entitled to a credit or rebate of the excess amount of 

municipal sales or use tax paid on each single transaction. 

 

2. A purchaser that pays any county sales or use tax in excess of the tax due 

on the first $2,500.00 of gross receipts or gross proceeds from a qualifying 

purchase of tangible personal property or a taxable service in a single 

transaction is entitled to a credit or rebate of the excess amount of county 

sales or use tax paid on each single transaction. 

 

3. Except as provided in Subdivision (B)(4), the rebate applies to any local 

sales or use tax collected by the Director pursuant to any state tax law 

authorizing a county or municipality to levy a sales or use tax. 

 

4. The rebate does not apply to local sales tax levied in accordance with Ark. 

Code Ann. §§ 26-52-303 or 26-75-502. 

 

C. CLAIMS FOR CREDIT OR REBATE.  

 

1. Self-Rebate.  A purchaser that holds an active Arkansas sales and use tax 

permit and files excise tax reports with the Department may offset the 

amount of credit or rebate claimed against any municipal or county sales 

or use tax due to be remitted with the return. 
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2. File a Claim.  A purchaser that qualifies for a rebate but is not required to 

file a sales or use tax return as provided in GR-92(C)(1) may file a claim 

for a credit or rebate with the Director.  

  

a. In order to request a refund of the local sales and use tax for qualifying 

purchases, the purchaser should complete the Claim for Local Cap 

Rebate Form Number ET-179A and the supplemental schedule Form 

Number ET-179B, if needed.  The form requires the following:  

 

(1) A listing of the invoices on which the local tax has been paid to the seller; 

 

(2) A determination of the amount of refund owed to the purchaser; and 

 

(3) Photocopies of the invoices for which the refund is being requested.   

 

b.    The form may be obtained by contacting the Sales and Use Tax 

Section by telephone at (501) 682-7105 or may be downloaded from 

the Department's website at:  www.state.ar.us/salestax and selecting 

Sales and Use Tax Forms. 

 

c.  The completed form and copies of the invoices should be mailed to     

DFA Local Tax Rebate Unit, P.O. Box 3566, Little Rock, AR 72203.   

 

 

D. TIME.   

 

1. No credit or rebate will be paid for any claim filed after six (6) months 

(i.e., 180 days) from the date of the qualifying purchase or after six (6) 

months (i.e., 180 days) from the date of payment, if later.   

 

a. Non-Direct Pay Permit Holders.  For purchasers that do not hold a 

direct pay permit, the date of payment is the date the business pays 

tax to the vendor for the qualifying purchase.  The date of payment 

is evidenced by a receipt provided by the vendor.   

 

Example:  On May 1st, Company A purchased several computers from 

Company B. Company A has an account with Company B and did not pay for the 

computers until May 20th.  The time for Company A to claim the credit or rebate 

runs from May 20th.  

 

b. Direct Pay Permit Holders.  For purchasers that hold a direct pay 

permit, the date of payment is the date the business pays tax to the 

Department on the qualifying purchase.   
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 Example: A business that holds a direct pay permit fails to self rebate and 

remits tax on the full sales price of a qualifying purchase.  The date of payment is 

the date the business remits tax on the full sales price of the qualifying purchase.   

 

2. A claim for a credit or rebate must be filed with the local taxing 

jurisdiction if, at the time the claim is filed, the local sales or use 

tax that is the subject of the claim has been out of existence for 

more than sixty (60) days. 

 

3. For the purposes of Ark. Code Ann. § 26-52-523, a month is a 

thirty (30) day period. 

 

E. INTEREST.  No interest will accrue or be paid on an amount subject to a       

claim for a credit or rebate. 

 

F. Claims for credit or rebate pursuant to Ark. Code Ann. § 26-52-523 and 

this rule are governed by the Arkansas Tax Procedure Act, § 26-18-101, et 

seq. 

 

 Separate rebate claim procedures are provided depending on whether the purchaser 

entitled to the rebate must file Arkansas sales tax reports and remit tax collected from their 

customers.  For purposes of this opinion response, it is assumed that Taxpayer does not hold an 

Arkansas sales tax permit and is not required to regularly report, and remit sales taxes collected 

from its customers.  

 

 To claim the local tax rebate, Taxpayer should complete Local Cap Rebate Form ET-

179A as well as supplemental schedule ET-179B (copies enclosed).  The rebate is available for 

purchases by Taxpayer which may be deducted or depreciated for federal income tax purposes 

and for which the purchase price on a single invoice exceeds $2,500.  The Taxpayer must have 

paid the full amount of the local tax on the invoice for which a rebate is sought.  If the 

requirements outlined in GR-92 above are met, Taxpayer will be entitled to a rebate of any city 

or county sales and use tax paid on a single transaction in excess of the tax paid on the first 

$2,500 of the purchase price.  The rebate is not available for some local sales and use taxes paid 

to vendors located in the city of Texarkana, Arkansas.  

 

 The time period in which a rebate claim may be filed is limited.  Rule GR-92 indicates 

that the refund claim must be filed within 6 months of the date of the purchase.  This rebate 

claim period has been extended by amendment to Ark. Code Ann. § 26-52-523 to now allow the 

rebate claim to be filed within 1 year of the date of the qualifying purchase.  The language of 

Rule GR-92 will be amended as soon as possible to reflect this extended rebate claim period.  

 

 Additional copies of Forms ET-179A and ET-179B may be obtained from the following 

website: 

https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-and-use-tax/sales-and-use-tax-forms/   The Gross 

Receipts Tax and Compensating Use Tax Rules cited in this opinion may be obtained at: 

https://www.dfa.arkansas.gov/revenue-policy-legal/dfa-revenue-rules/ 

https://www.dfa.arkansas.gov/excise-tax/sales-and-use-tax/sales-and-use-tax-forms/
https://www.dfa.arkansas.gov/revenue-policy-legal/dfa-revenue-rules/
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 This opinion is based on my understanding of the facts as set out in your inquiry as those 

facts are governed by current Arkansas laws, rules and regulations. Any change in the facts or 

law could result in a different opinion. You may rely on this opinion for three years pursuant to 

Ark. Gross Receipts Tax Rules GR-75(B). 

 

Sincerely,  

 

 

 

John Theis 

Revenue Legal Counsel 




