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October 22, 2019 
 

 

 
 
via email:   
 
RE:  Sales Tax- digital subscriptions 
        Opinion 20191008 
 
Dear : 
 
I am writing in response to your October 8, 2019 request for a revenue legal opinion: 
 

We are requesting an opinion regarding sales tax being collected by our vendor 
 and their product . We are under the impression that 

our business with  is not taxable. We have no rights to the digital 
content titles or the digital media platform under the attached agreement. We are 
paying for access in the same manner as a subscription database. 
 
Additionally, we are not sure if our business with them can be considered a “Sale” 
as defined in ACA 26-52-103, nor are we sure that we would be considered the 
“End user” as defined in the same. 

 
RESPONSE 
 
The sale of digital versions of subscriptions to newspapers, journals, periodicals, and 
academic databases is exempt from Arkansas sales and use tax because these items are 
neither “tangible personal property” nor “specified digital products” as defined by state 
tax law. However, the sale of digital subscriptions to ebooks, streaming audio, and 
streaming video services is taxable as a sale of “specified digital products.” A library is 
the “end user” of a subscription to specified digital products that it purchases for the 
benefit of its patrons. 
 
Discussion 
 
Arkansas Gross Receipts Tax, also referred to as Sales Tax, is generally applicable to the 
sale of tangible personal property and certain specifically enumerated taxable services. 
See generally Ark. Code Ann. §§ 26-52-301 et seq. (Supp. 2017); see also 2008-3 
Arkansas Gross Receipts Tax Rules.  The tax is computed based on the total value of 
compensation paid for the taxable property or service.  Ark. Code Ann. § 26-52-103(19) 



 

2 
 

(Supp. 2017); see also Arkansas Gross Receipt Tax Rule GR-3(H). When a sale of 
tangible personal property or the performance of such an enumerated service occurs in 
Arkansas, a taxable transaction occurs, and the tax should be collected and remitted. 
Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-5. The gross receipts derived from the sale of 
newspapers and from the sale of publications through regular subscription are exempt 
from state sales tax. Ark. Code Ann. § 26-52-401(4), (14); Arkansas Gross Receipts Tax 
Rule GR-48.   
 
The Arkansas Compensating (Use) Tax is due on the purchase of any tangible personal 
property that is purchased out of state and brought into Arkansas for use, storage, 
consumption, or distribution.  Ark. Code Ann. § 26-53-106 (Supp. 2017). “Use,” with 
respect to tangible personal property, means the exercise of any right or power over 
tangible personal property incident to the ownership or control of that tangible personal 
property. Ark. Code Ann. § 26-53-102(30)(A) (Supp. 2017).  The Compensating (Use) 
Tax is assessed when the transportation of the property has come to rest or when the 
property has become commingled with the general mass of property in the state.  Ark. 
Code Ann. § 26-53-106(b) (Supp. 2017); see also Martin v. Riverside Furniture Corp., 
292 Ark. 399, 401-02, 730 S.W.2d 483, 485 (1987).  Once the transportation has ceased 
or the property is commingled, the property is no longer in the stream of interstate 
commerce and is subject to the Compensating (Use) Tax. See Martin, 292 Ark. at 402, 
730 S.W.2d at 485; see also Skelton v. Federal Express Corp., 259 Ark. 127, 131, 531 
S.W.2d 941, 94 (1976). There is a presumption that tangible personal property shipped, 
mailed, expressed, transported, or brought to this state by a purchaser was purchased 
from a vendor for storage, use, distribution, or consumption in this state. Ark. Code Ann. 
§ 26-53-106(d)(2) (Supp. 2017). The tax shall be paid at the rate of the location of 
delivery. Ark. Code Ann. § 26-52-521(b)(2) (Supp. 2017). 
 
The Arkansas Code defines “tangible personal property” as “personal property that can 
be seen, weighed, measured, felt or touched or that is in any other manner perceptible to 
the senses.”  Ark. Code Ann. § 26-52-103(30)(A) (Supp. 2017). Although a user can 
“see” digital versions of newspapers, journals, periodicals, academic databases, ebooks, 
and digital video and can “hear” digital video and digital audio when the user opens a file 
on a computer or other electronic device, when the library purchases these digital 
materials, what the library actually purchases is data in electronic form. Data in electronic 
form cannot be seen, weighed, measured, felt, or touched.  Accordingly, these products 
are not taxable as tangible personal property.   
 
Some types of electronic data, even though they are not tangible personal property,1 are 
nevertheless taxable as “specified digital products.”2 The State of Arkansas imposes a tax 
on the gross receipts derived from the sale of specified digital products to an end user 
with the right of permanent use or less than permanent use granted by the seller, 
regardless of whether the use is conditioned on continued payment by the purchaser. Ark. 

                                                 
1 See Ark. Code Ann. § 26-52-103(29)(C) (Supp. 2017): “‘Tangible personal property’ does not include 
specified digital products or a digital code.” 
 
2 See Act 141, now codified in part as Ark. Code Ann. § 26-52-301(1)(B) (Supp. 2017). 
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Code Ann. § 26-52-301(1)(B) (Supp. 2017). The tax also applies to the sale of a 
subscription for digital audio-visual work and digital audio work to an end user who does 
not have the right of permanent use granted by the seller and for which the use is 
contingent on continued payments by the purchaser. Id. at § 26-52-301(3)(C)(iii)(a). “End 
user” means a person who purchases specified digital products or the code for specified 
digital products for his or her own use or for the purpose of giving away the product or 
code. Ark. Code Ann. § 26-52-103(16)(A) (Supp. 2017).  The term “end user” does not 
include a person who receives by contract a product transferred electronically for further 
commercial broadcast, distribution, redistribution, or exhibition of the product, in whole 
or in part, to another person or persons.  Id. at § 26-52-103(16)(B).    
 
The statute defines “specified digital products” to mean, when transferred electronically, 
digital audio works, digital audio-visual works, and digital books. Id. at § 26-52-103(29). 
The term “digital audio works” means works that result from the fixation of a series of 
musical, spoken, or other sounds, including ringtones. Id. at § 26-52-103(9). “Digital 
audio-visual works” means a series of related images that, when shown in succession, 
impart an impression of motion, together with accompanying sounds. Id. at § 26-52-
103(10). “Digital books” means works that are generally recognized in the ordinary and 
usual sense as “books.” Id. at § 26-52-103(11).  
 
When a library purchases a subscription to specified digital products, a sale occurs. This 
is because the statute specifically taxes “the sale of a subscription for digital audio-visual 
work and digital audio work to an end user that does not have the right of permanent use 
granted by the seller and the use is contingent on continued payments by the purchaser.” 
Ark. Code Ann. § 26-52-301(3)(C)(iii)(a) (Supp. 2017).  
 
Further, a library that purchases a subscription to specified digital products for 
distribution to its patrons is an end user within the meaning of the statute. This is because 
the statute defines “end user” as a person who purchases specified digital products or the 
code for specified digital products for his or her own use or for the purpose of giving 
away the product or code. Ark. Code Ann. § 26-52-103(16)(A) (Supp. 2017). When a 
library purchases specified digital products or the code for specified digital products, it 
does so for its own use – i.e., the use of making the specified digital products available to 
the library’s patrons. The patron is not an end user within the meaning of the statute 
because the patron is not the person who purchases the specified digital product. 
 
A library would not pay sales tax on the purchase of online subscriptions to newspapers, 
journals, periodicals, or academic databases because those products are not “specified 
digital products” within the meaning of the statute. Applying the definitions above, online 
subscriptions to newspapers, journals, periodicals, and academic databases are not 
“digital audio works” because they are not works that result from a series of musical, 
spoken, or other sounds, including ringtones.  They are not “digital audio-visual works” 
because they are not a series of related images that, when shown in succession, impart an 
impression of motion, together with accompanying sounds.  And they are not “digital 
books” because they are not works that are generally recognized in the ordinary and usual 
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sense as “books.”  Because these items are not “digital audio works,” “digital audio-
visual works,” or “digital books,” they are not taxable as “specified digital products.” 
 
However, the library would pay sales and use tax for access to digital audio, digital video, 
and ebooks because those items are “specified digital products” within the meaning of the 
statute and, therefore, taxable. Specifically, digital audio files are “digital audio works,” 
digital video files are “digital audio-visual works,” and ebooks are “digital books.” These 
items are taxable as specified digital products, regardless of whether the library purchases 
them outright or purchases access to these materials through a streaming service. See 
Ark. Code Ann. § 26-52-301(3)(C)(iii)(a) (Supp. 2017) (levying sales tax on sale of 
subscription for digital audio-visual work and digital audio work to end user who does 
not have the right of permanent use granted by seller and for which use is contingent on 
continued payments by purchaser). 
 
This opinion is based on my understanding of the facts as set out in your inquiry and as 
current Arkansas laws and rules govern those facts. Any changes in the facts or law could 
result in a different opinion. Only the requestor and its vendors may rely on this opinion, 
and only to the extent that all material facts relative to the sale or transaction in question 
are contemplated by your legal opinion request and this legal opinion. Pursuant to 
Arkansas Gross Receipts Tax Rule GR-75(B), this opinion only will be binding on the 
Department for three (3) years from the date of issuance.  
 
A copy of the Arkansas Gross Receipts Tax Rules referenced in this letter is available 
online at http://www.dfa.arkansas.gov/offices/policyAndLegal/Documents/et2008_3.pdf.  
 
Sincerely, 
 

 
 

Brad Young, Attorney 
Revenue Legal Counsel 




